Bemiddelaar, detacheringsbureau - hoe zit dat eigenlijk?

Als zzp'er kan het soms lastig zijn om aan nieuwe of voldoende opdrachten te komen. In dat soort gevallen zijn er verschillende organisaties die je kunnen helpen bij het vinden van passend werk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan detacheringsbureau's en bemiddelaars. Maar hoe zit dit precies en waar moet je op letten? We maakten een handig overzicht voor je.

Als je op internet zoekt op 'zzp opdrachten' springen de zoekresultaten op als paddestoelen uit de grond. Honderdduizenden resultaten. Leuk, en vaak zitten er echt mooie dingen bij - maar helaas zijn niet al die halfmiljoen links even betrouwbaar. Je wilt natuurlijk dat je eerlijk betaald wordt en er geen groot bedrag van je verdiende geld naar een tussenpersoon gaat. Of nog gekker, dat er dingen niet kloppen met het bedrijf waarmee je in zee bent gegaan.

Detachering, of toch een bemiddelaar?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je te maken hebt met een bemiddelaar of een detacheringsbureau. Dit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor de Belastingdienst. Die maakt hier namelijk onderscheid tussen. We leggen je graag uit hoe dit zit.

ZZP en bemiddeling

Bij bemiddeling moet je denken aan een tussenpersoon, bijvoorbeeld een makelaar. De makelaar is de bemiddelaar tussen de verkoper en de koper van het huis. Zelf verkoopt hij niets, hij ontvangt wel een vergoeding voor zijn diensten. Meestal gaat het hierbij om een percentage van de verdiensten, oplopend tot zo'n 10%.

In de zzp-wereld kun je bemiddeling als volgt zien: de bemiddelaar weet iemand die iemand nodig heeft om een muurtje te metselen. Jij als metselaar loopt naar binnen, en de bemiddelaar koppelt jullie. De afspraken en de betaling gaat rechtstreeks via opdrachtgever en opdrachtnemer. De bemiddelaar ontvangt enkel een vergoeding voor zijn rol in het bemiddelen.

ZZP en detachering

Een detacheringsbureau werkt op een iets andere basis. Het bureau huurt jou als zelfstandig ondernemer in en verhuurt je aan opdrachtgevers. Eigenlijk ben je dus in dienst van het detacheringsbureau. De belastingdienst kan dit ook zo gaan zien, zeker als je voor een hele lange periode bij hetzelfde bureau werkzaam bent. Het detacheringsburau is dan immers je opdrachtgever geworden en niet meer je klant.

Er zijn veel goede, betrouwbare detacheringsbureau's, maar bij het zoeken op internet is het verstandig om waakzaam te zijn voor zogeheten 'koppelbazen'. Hierbij loop je het risico dat je via een detacheringsbureau gekoppeld wordt aan een ander detacheringsbureau en die verhuren je vervolgens weer door aan een klant. Ze betalen je vaak een erg laag uurtarief en rekenen daarintegen een hoge marge. Pas hier voor op!

Kabinet zet stappen tegen misstanden

Gelukkig zijn er in het kabinet plannen om arbeiders beter te beschermen, bijvoorbeeld arbeidsmigranten. Zij zijn helaas namelijk nog wel eens de dupe van malafide uitzendbureau's en uitbating. Denk bij dit soort maatregelen aan strengere inspecties van uitzendbureau's en voorlichting in het land van herkomst over rechten en plichten van werknemers.

Nog een laatste tip

Wanneer je gebruik wilt maken van een bemiddelaar of detacheringsbureau is het ook belangrijk om het concurrentiebeding te checken voor je het contact tekent. Een dergelijke regeling is normaal, de opdrachtgever wil zichzelf namelijk ook beschermen. Let er wel op dat je niet tekent voor een te lange termijn of te strenge voorwaarden. Zo zorg je ervoor dat je jezelf niet in je vingers snijdt bij het vinden van vervolgopdrachten.

We horen je nu bijna denken, wat is Red-Fix dan? Red-Fix valt in de categorie bemiddelaar. Allen hanteren wij geen percentage bemiddelingskosten per opdracht - alleen vaste abonnementskosten. Het maakt dus niet uit hoeveel opdrachten je via ons netwerk vindt, je betaalt altijd hetzelfde. Wil je hier meer over weten? Kijk dan hier.

 

 

 

Download nu de app en ga meteen aan de slag.

Heb je de app gedownload? Dan kun je meteen een account aanmaken.